3 oktober 2020 10:00

Scheidsrechter

Pieter Wassenaar

Onbekend

Het was een bijzondere week. Niet eens zo zeer qua trainingsarbeid van 10 gretige jongens op een (kunstgras)veld op de grens tussen Hoorn en Blokker, maar door de afgekondigde maatregelen van de overheid. Eerst leek het erop dat de wedstrijden achter gesloten deuren zonder publiek gespeeld zouden gaan worden, maar toen kwam ineens het gespeel met woorden.

Rij-ouders worden namelijk gezien als onderdeel van de teambegeleiding. Zo kon het dus gebeuren dat de "begeleiding" van de bezoekende club Zouaven JO11-2 bijna uit meer mensen bestond dan het team zelf, terwijl Blokkers het met "slechts" 2 begeleiders moest doen..

Doordat invalcoach Marcel allerlei verhuisklussen had op deze zaterdag kwam het toevallig zo uit dat er eentje van het verslaggevingsduo Spaan & Verweij mocht aanschuiven. Op deze manier kreeg hij een uniek inkijkje in het groepsproces van dit team.

Na de korte bespreking in de kleedkamer ging de matadoren al vroeg naar het veld voor een uitgebreide warming up. Tien minuten voor de start kwam Zouaven ook om de hoek kijken. Op voorhand waren de verschillende uitslagen in deze poule doorgenomen en op het digitale scherm leek de tegenstander van vandaag een makkelijke prooi. Onderschatting is echter een gevaarlijk goed.

De tegenstander van dienst bleek al vroeg een geduchte tegenstander te zijn. Met combinatiewerk probeerden ze Blokkers te verschalken. Vooral de rechtsbuiten was een behendige voetballer die zichzelf goed kon vrijspelen. Gelukkig voor Blokkers leidde dat nog niet tot tegendoelpunten.

Aan de andere kant bediende Blokkers zich wederom van de kick-'n-rush taktiek. Vooral de lange ballen van achteruit van Ryan in combinatie met de rappe Isa zorgen voor veel gevaar. In het eerste kwart stonden de vizieren echter nog niet goed afgesteld. Je kan ook zeggen dat de verdedigers van Zouaven gewoon goed voor de man kwamen om het gevaar onschadelijk te maken.

Blokkers moest het dus meer vanaf de zijkant zoeken. Alain nam dat wellicht iets te letterlijk. Bij een uitbal aan de linkerzijkant gaf hij de bal een tikje opzij en krulde daarna van grote afstand de bal over de keeper heen in de verre hoek. Met deze wereldgoal bracht hij Blokkers op voorsprong. Deze voorsprong werd welgeteld 30 seconden volgehouden. Direct uit de aftrap zocht Zouaven de aanval. Het schot vanaf de zijkant pareerde Jari goed, maar in de rebound kreeg een Zouaven speler veel meer ruimte dan 1,5 m en schoot beheerst raak.

Vlak daarna volgde ook 1-2 van Zouaven. Blokkers liet echter zien dat ze voor elke meter wilde vechten. Voor de wedstrijd was al getipt door Cris om veel te schieten op het doel. Op ongeveer 15 meter voor het doel kreeg Alain zo'n kans. Via het lichaam van de  tegenstander verdween de bal achter de keeper: 2-2. Met een handsbal in de "zestien" dacht het voltallige Blokkers publiek aan een penalty, maar de verder goed leidende jonge scheidsrechter besloot voor een directe vrije trap. Deze kans voor Ryan werd jammergenoeg niet omgetoverd tot een doelpunt.

Met de gelijke stand werd de rust gehaald. Met een aantal taktische aanwijzingen in hun zak gingen de mannen na rust opnieuw op zoek naar een voorsprong. De tegenstander had echter hetzelfde plan gesmeed, waardoor er een zeer enerverende tweede helft onstond. Op elke vierkante meter van het veld werd er gestreden om de bal. Aan beide kanten kwamen er kansjes, maar bijvoorbeeld Jari kwam er elke keer goed tussen. Diverse spelers van Blokkers kregen een mogelijkheid voor eeuwige roem, maar achtereenvolgens Isa, Alain, Rens, Tim, Milo, Jayden en Thijs kregen het niet voormekaar om de juiste combinatie van timing, lichaamshouding, richting en schotkracht te vinden.

Met nog 5 minuten voor tijd kreeg Zouaven een vrije trap buiten de "zestien". Met dit soort ballen heeft Blokkers echter nog niet veel ervaring. Er werd op advies vanaf de zijkant wel een soort van muurtje gemaakt, maar deze bestond uit enkelingen die een meter voor Jari werden neergezet. Met een laag schot en via een been van Blokkers kon Jari de bal niet keren, helaas.

Met 2-3 achterstand zocht Blokkers met alle middelen nog naar de gelijkmaker, maar voordat de uitgang van deze escape room werd gevonden floot de scheidsrechter voor de laatste keer op zijn fluitje.

Met 2 overwinningen en 3 verliespartijen is hiermee de eerste ronde van het seizoen afgelopen. Gezien de vele spannende wedstrijden zit het team in de juiste klasse. Hopelijk ziet de KNVB dit ook. Vanaf dit moment zijn er maar liefst 3 vrije weekeinden voor de jongens. En dat biedt hoop dat er bij de volgende wedstrijd weer publiek van Blokkers aanwezig zal zijn. Of bij een uitwedstrijd een uitgebreide teambegeleiding.