Geschiedenis schrijven met knappe overwinning

19 juni 2021 10:00

Scheidsrechter

E. Schneiders

Onbekend

Na de eerste twee overwinningen in de KNVB Regiocup was het voor JO11-1 helder: vandaag winnen en de buit in de vorm van de cup is zo goed als binnen. Daarvoor moest wel Zouaven JO11-2 opzij worden gezet. Deze tegenstander is vaker voorbij gekomen in de afgelopen seizoenen en telkenmale bleken het spannende potjes te zijn.

Het team was compleet qua spelers, alleen coach Erwin was afwezig. Daarvoor in de plaats werd Marlies omgetoverd tot assistent van Cris. En dat bleek uiteindelijk zeer handig te zijn (vooral voor dit verslag).

Direct in de eerste minuten werd al duidelijk dat het vandaag wederom niet makkelijk zou gaan. Zouaven probeerde met combinaties de aanvallen op te zetten. Daartegenover vonden ze een aantal onverzettelijke blokkende Blokkersspelers. De geelzwarten hadden vooral goed gekeken naar Frankrijk: rustig achterover leunen en met snelle ballen naar de voorste spelers kansen maken. Deze Franse slag bleek een tactique extraordinaire  te zijn die al vroeg resultaat gaf. Naturellement  was het Alain die de eerste goal scoorde met een beheerst schot.

Isa verdubbelde de score met een goed uitgevoerde counter naar 2-0. De strijd werd vervolgd met leuke duelletjes op alle plekken van het veld. Het spel golfde op en neer. Eén golf van Zouaven spoelde over de verdediging heen, waardoor Zouaven terug in de wedstrijd kwam door de 2-1 te scoren.

In het tweede kwart van de eerste helft bleef het beeld ongewijzigd. Deze twee teams waren zeer aan elkaar gewaagd. Zouaven kwam wel steeds gevaarlijker in de buurt van het doel van Jari, maar onze doelman kon telkens goed pareren of zag de bal via de paal weer het veld in gaan. Vlak voor het rustsignaal bracht Tim met een geniale steekpass Alain in stelling voor het doel. Beheerst schoot hij de 3-1 binnen.

Al wandelend naar de kleedkamers voor de limo spraken coaches aan beide zijden hun waardering uit voor de leuke eerste helft. Dat beloofde wat voor de tweede helft! En gelijk kregen ze, alleen op een andere manier dan iedereen had verwacht.

Begin van de tweede helft ging het namelijk ineens hard, heel hard. Vooral de achterhoede van Zouaven had het moeilijk met de tegenwind en tegenstander die continu opdoken voor hun neus. Isa opende het bal met zijn tweede doelpunt van de dag en scoorde ook daarna vrijwel direct daarna ook de 5-1. Blokkers denderde echter door. De spelers van Zouaven en hun coaches wisten het even allemaal niet meer. Voordat ze hun mannen weer bij de les zouden kunnen krijgen in de laatste timeout scoorde Tim bekeken ook nog de 6-1 binnen.

Hiermee was het niet gedaan in het laatste kwart. Met dezelfde overrompelende taktiek werd Zouaven vastgezet achterin. Elke kans bleek in deze fase een doelpunt op te leveren. Eerst Alain met de 7-1, vervolgens Isa met de 8-1. Ook Lucas kwam terecht op de lijst van doelpuntenmakers met zijn 9-1 vanaf de achterlijn en Alain zorgde met zijn hak zelfs voor de 10-1.

De Zouaven waren helemaal murw gebeukt door al die doelpunten. In een uiterste poging voor een tegendoelpunt voor de eer werd een Zouaven speler gevloerd vlak buiten de zestien (soort van op een half veld...). De vrije trap werd vervolgens uiterst fraai in de winkelhaak. Zelfs een goed keepende Jari kon daar niets aan doen.

Uiteindelijk mocht de gelegenheidsscheids affluiten met een 10-2 eindstand. Op basis van scorebordjournalistiek zou het publiek thuis dit kunnen afdoen als een simpele overwinning. Maar daarmee wordt de puike prestatie van het collectief dat JO11-1 vandaag was te kort gedaan. Het was jammer dat er geen publiek bij kon zijn (vanaf volgende week kan het weer?!?!?), maar gelukkig was er een driftig appende Marlies voor de tussenstanden en een scheids annex verslaggever die deze historische overwinning hebben vereeuwigd.

Ver na afloop bleek deze overwinning nog meer leuks tot gevolg te hebben. Met 9 punten uit 3 wedstrijden is Blokkers JO11-1 net zoals het echte Oranje poulewinnaar geworden. Hiermee worden ze bij de eerste editie van de KNVB Regiocup direct tot winnaar gekroond.

Volgende week is er nog een vierde wedstrijd tegen WestFrisia. Op voorhand is dat al een historische wedstrijd. Het zal namelijk de allerlaatste keer zijn dat de club WestFrisia in de rood-gele tenues zal aantreden. Vanaf volgend seizoen gaan ze samen met Dindua als fusieclub door als FC Enkhuizen.