1e klasse Zwaluwen Jeugd Beker (1e fase) 02

Gildenweg 23 A
1695GD
BLOKKER
tel. 0229-240350

Seizoen 2022 - 2023 begon voor het nieuwe JO13-1 al na 3 trainingen met de eerste (beker)wedstrijd. Thuis werd Medemblik JO13-1 ontvangen. Uitdaging voor beide teams was natuurlijk hoe ze de verdubbeling van speelveldoppervlak zonder verdubbelingen van manschappen konden belopen.

Aan Blokkers zijde moest het team van JO12-1 van vorig seizoen worden aangevuld met spelers om dit te kunnen bolwerken. En deze aanvullingen zijn niet zomaar wat! Silvan bleef in de JO13 hangen. Mees, Morgan en Hugo werden doorgeschoven vanuit het tweede team. Vanuit HSV Sport zijn ook twee talenten gekomen: Dyon en Tomek. Hiermee hebben de coaches Erwin en Cris een leuke ploeg tot hun beschikking waarmee ze het seizoen starten in de 1e klasse.

Erwin moest wegens werkzaamheden deze seizoensopener missen, maar gelukkig was de vader van Silvan bereid om assistent coach te zijn vandaag. Door de uitbreiding naar het grote veld moest er natuurlijk ook een vlaggenist gevonden worden. En zo maakte ook Ivo (op zijn slippers) zijn debuut als grensrechter.

Met een 3-5-2 opstelling begon Blokkers op het hoofdveld direct met drukken. De eerste kans in de eerste minuut werd nog niet benut, maar het duurde niet tot lang daarna voordat de ban werd gebroken. Nieuwbakken Blokkers speler Dyon bleef goed overzicht in de zestien meter houden en gaf met een slimme pass Mees een niet te missen kans op de 1-0.

Blokkers had in deze periode de overhand op het veld. Alle spelers waren in de duels snel de bovenliggende partij. Zo'n groot veld betekent echter ook dat je meer passen nodig hebt om in een scorende positie te komen. Bij zo'n aanval stond Tiamo op de juiste plek om Blokkers naar comfortabele 2-0 voorsprong te schieten. Snel daarna leek Tiamo ook de 3-0 te scoren. De assistent scheidsrechter van Medemblik had echter ogenschijnlijk een laseroog, want hij zag Tiamo de goal in buitenspelpositie maken.

Ook counters duren gewoon een flink stuk meters meer. Precies zo'n counter resulteerde in de 3-0. Over links snelde Thijs weg. Hij legde de bal terug op Jayden die uiterst koelbloedig de bal in het grote doel schoot. Aan de andere kant had keeper Jari weinig te doen. Een enkele kans wist hij goed te pareren.

Met de fijne 3-0 op het digitale scorebord (ook nieuw voor de jongens) werd er in de rust nieuwe energie getankt met behulp van de limo. In deze tweede helft moest Medemblik tegen de zon in spelen. De bezoekers begonnen in de eerste minuten met veel balbezit op de helft van Blokkers. Tot grote kansen leidde dit niet. Aan Blokkers zijde was het vinden van een speler met een gele shirt ook even problematischer. Was er dan toch met teveel krachten gesmeten in de eerste helft?

Terwijl de vele toeschouwers zaten te wachten op een doelpunt waarmee wellicht Medemblik terug in de wedstrijd zou komen, gooide juist Ryan de boel op slot aan de andere kant. Met een dieptepass stuurde Mees Ryan richting doel. Beheerst schoot hij de bal laag in de linkerhoek: 4-0. Hiermee was het verzet van Medemblik gebroken. Wat niet bij hun meehielp, was het feit dat ze maar 12 spelers mee hadden en een blessuregeval hadden. Deze speler werd op doel geposteerd, terwijl hij amper kon lopen. En dan is het verwerken van kansen of ballen lastiger. Tiamo schoot op de lat en in de scrimmage daarna kreeg de keeper de bal niet lekker weg, waardoor Mees een buitenkansje zag om zijn tweede te scoren. De lange spits zou in deze periode van de wedstrijd een zuivere hattrick scoren: 6-0 en 7-0. Vooral de laatste wordt wellicht een blauwdruk voor meerdere goals dit seizoen. Door goed gebruik van zijn lange benen is Mees namelijk rapper dan menig verdediger. En dat is vooral fijn bij dieptepassen vanuit het middenveld of achterhoede.

Het achtste en laatste doelpunt aan Blokkers zijde behoorde tot 1 van de mooiere. Vanaf de zijkant zette Hugo strak voor en de bal belandde op de rand van het vijf meter gebied. De inkomende Silvan schoot de bal fraai achter de keeper.

De wedstrijd eindigde uiteindelijk in 8-1 overwinning. In de laatste minuut maakte Blokkers hands in de eigen zestien. De strafschop werd door Medemblik langs Jari geschoten.

Met deze lekkere overwinning maakte Blokkers een bliksemstart in deze klasse en op het grote veld. Natuurlijk kan je nog niet van de jongens verwachten dat ze precies weten hoe ze grote ruimte moeten bespelen met z'n allen. Daarvoor zijn veel wedstrijdminuten nodig en trainingen. Duidelijk werd wel dat je met de basis van inzet en elkaar ondersteunen al heel ver komt. Enig smetje op de wedstrijd was de gele kaart die Rens opliep. Het is leuk om te zien dat hij voorop in de strijd gaat om ballen te veroveren. Zijn noodgreep echter om de (volgens hem) irritante nummer 7 te stoppen was totaal onnodig en niet passend op een voetbalveld (daarbuiten overigens ook niet). Hopelijk leert hij snel dat hij met dit soort acties zijn team en zichzelf zeer benadeeld.

Volgende week mogen de jongens op bezoek bij SEW in Nibbixwoud.