Doorbraak 18
1749AM
WARMENHUIZEN
tel. 0226-391977

Voetbalvaders, je hebt ze in vele vormen. Ook bij JO13-1 zijn er diverse. Twee ervan zaten gezamenlijk in een auto met drie spelers op de achterbank. Om 11:15 stonden de vaders (en spelers) allemaal klaar om te vertrekken van de afgesproken vertrekplek. Allemaal? Niet allemaal. Zo was Jari nog niet genoeg hersteld om zijn zestien meter te gaan claimen en bleef thuis. Ook stond Tiamo nog langs de lijn bij de kampioenswedstrijd van zijn broertje en coachende (voetbal)vader. En sommige spelers gingen rechtstreeks richting Warmenhuizen.

Maar terug naar de twee voetbalvaders. Gezamenlijk hebben ze tientallen jaren voetbalervaring. En speelden ze tegen tig tegenstanders tig wedstrijden. Sommige wedstrijden herinner je je echter beter dan andere. Zo herinnerde Dennis zich een specifieke uitwedstrijd tegen de JO13-1 tegenstander van vandaag, VIOS-W. In het bijzonder zijn uiterst fraaie doelpunt met de linkervoet vanaf de zijkant van het veld. Het was eigenlijk bedoeld als een voorzet, maar zeilde zeer fraai in de lange hoek.

Je moet altijd maar afwachten of en hoe zo'n anekdote bij de jeugdigen op de achterbank landt. Vaak genoeg betrappen voetbalvaders hun kroost erop dat ze niet echt luisteren, in ieder geval niet naar de goedbedoelde aanwijzigingen die langs het veld worden toegeworpen.

Afijn, Blokkers arriveerde met 13 man ter plekke en ging zich warmlopen op het grasveld. Tot grote verrassing van Tomek overigens die volledig was ingesteld op een wedstrijd op kunstgras. Gelukkig bood Silvan uitkomst met zijn extra set voetbalschoenen.

Bij afwezigheid van Jari bood Ryan zich aan om op doel te gaan. Hij had er heel veel zin in en stond om 12:28 klaar voor de aftrap. Eigenlijk weet ik niet zeker of dit het exacte tijdstip is, maar de scheids besloot om 12:58 voor de rust te fluiten. Aangezien een helft formeel 30 minuten moet duren, kan het niet anders dat de wedstrijd te vroeg is begonnen. Dat is in ieder geval logica van een voetbalvader.

Conform hun eigen clubnaam Voorwaarts Is Ons Streven maakte VIOS hun naam waar. Blokkers werd op eigen helft weggedrukt. Bij balveroveringen van de geelzwarten werd in deze fase gebruik gemaakt van 1 taktiek: blind de bal wegrossen. Bij blinde ballen moet je maar afwachten waar deze terecht komt, laat staan of deze bij een speler van je eigen kleur komt. Kortom, deze fase was niet echt geweldig aan Blokkers zijde. Ondanks de druk kwam VIOS niet echt tot grote kansen in deze fase.

Hoe langer de helft duurde hoe beter Blokkers in het spel kwam en ook meer/beter de aanvallende linies begon te vinden. En dat leidde na 20 minuten spelen tot een corner. Tim liep snel naar de bal en legde hem klaar voor een voorzet. Deze kleine spielmacher besloot echter optimaal gebruik te maken van de pilot spelregels van dit seizoen. Corners mogen deze jongens namelijk indribbelen. Terwijl VIOS zich nog aan het instellen was op een hoge voorzet, dribbelde Tim de bal in. Op de rand van de zestien meter besloot hij de bal eens goed klaar te leggen. Met een prachtige krulbal schoot hij de bal in de verre hoek buiten bereik van de keeper: 0-1. Blijkbaar had Tim goed zitten luisteren naar Dennis, want bij het vieren van het doelpunt met Silvan haalde hij de anekdote van Dennis aan. Nu heeft ook Tim een verhaal te vertellen als hij later groot is (dat zal toch wel eens lukken bij hem?).

Deze lekkere opsteker bracht iets meer rust in het spel bij Blokkers. Alhoewel een flink aantal ballen nog steeds gewoon naar voren werden geschoten, werd andere ballen beter geplaatst. 8 minuten na het openingsdoelpunt kreeg Mees randje zestien de bal aangespeeld. Zijn vervolgactie strandde bij de felle verdediger die al de hele wedstrijd goed stond te verdedigen. Hierbij belandde de bal voor Thijs op ongeveer 20 meter van het doel. Thijs bedacht zich geen moment en schoot de bal met zijn fluwelen linkervoet met een fraaie curve in de verre kruising. Vlak voor rust kon Mees in een 1-op-1 de wedstrijd definitief beslissen, maar hij schoof de bal langs de keeper net naast het doel.

Met 0-2 voorsprong werd de kleedkamer opgezocht. VIOS liet ook in de tweede helft zien dat ze een paar leuke spelers hebben. De ene was retesnel en kon telkens met moeite tegengehouden worden. De andere had een goed pass in zijn voeten. Blokkers was dus nog niet klaar met deze jongens. In de eerste helft hadden de Blokkers verdedigers vele aanvallen in de kiem kunnen smoren, maar in de tweede helft bleek dit lastiger te zijn. En daarmee werd de druk ook vergroot op het doel van Ryan. De invalkeeper wist begin tweede helft eerst nog met een knappe redding de 1-2 te voorkomen. Hij was vlak daarna echter kansloos bij een hoge verre bal vanaf de zijkant die ook in de verre hoek verdween. Wederom zo'n goal die je jaren later nog wilt navertellen.

VIOS rook bloed en had nog ruim tijd voor de gelijkmaker. Gezien het spelbeeld zou dat meer dan terecht zijn geweest. Blokkers liet echter wederom hun onverzettelijkheid zien. Met man en macht werd er verdedigd. En bij de geringste kans op verslapping was er vanaf de zijkant wel een voetbalvader die ze bij de les hielden.

Met nog een paar minuten spelen werd de wedstrijd definitief in het voordeel van de bezoekers besloten. Een lange bal naar voren was eigenlijk makkelijk te onderscheppen door de al eerder genoemde verdediger van Mees. De verdediger verwerkte de bal echter niet goed en Mees was er als de kippen bij om de bal af te snoepen en 1-op-1 voor de keeper te verschijnen. En ditmaal kwam hij wel als overwinnaar uit de bus en schoof de bal in het doel voor de bevrijdende 1-3.

Zo staat Blokkers na drie wedstrijden samen met ZAP ongeslagen bovenaan met vier punten verschil op de nummer drie. Volgende week spelen de jongens de bekerwedstrijd op het eigen thuiscomplex. Dat belooft weer een leuke pot te worden.