Eerste klasse overwinning in nieuwe ronde

1e klasse 102

18 januari 2020 10:00

Onbekend

Het is een bekend fenomeen. Clubs die uit een hogere klasse een treetje lager moeten gaan voetballen, moeten kritisch letten op de financiële boekhouding. Aan de ene kant is er de sportieve wens om zo snel mogelijk weer terug te keren in de hogere klasse, maar aan de andere kant heb je ook gewoon te maken met verminderde commerciële interesse van andere partijen.

Na de daling van de hoofdklasse terug naar de eerste klasse waren de coaches van het team van benjamins gedreven genoeg om gelijk weer omhoog te kijken. Wel werd besloten om het trainingskamp in zonnige oorden af te zeggen en daarvoor in de plaats een winterstage te doen op het complex van Hercules Zaandam.

Vandaag begon de derde ronde van het seizoen 2019 -2020. Op het programma stond direct een echte derby gepland. Westfriezen JO10-1 kwam op bezoek om het verlies 4-8 verlies uit september te compenseren met een overwinning.

Daarvoor moesten ze wel tegen een compleet en fit Blokkers aantreden. Met bovendien 2 coaches die bezig zijn met het proces om dit arsenaal aan kwaliteiten bij te schaven qua multifunctionele inzetbaarheid. Zo moet je als toeschouwer goed opletten. Als je 1 keer met je ogen knippert (bijvoorbeeld vanwege het laagstaand zonnetje vandaag) dan staan er ineens verdedigers in de aanval of vice versa.

Het was ook deze multifunctionaliteit waar Westfriezen in het begin geen vat op had. Allereerst was de behendige Alain scherp voor het doel om de brilstand van het scorebord te krijgen. Vlak daarna behield Rens goed het overzicht en zette Isa vrij voor het doel waaruit laatstgenoemde scoorde. En Rens was daarna zelf doelpuntenmaker nummer 3 van de dag.

Blokkers werd met deze 3-0 voorsprong een beetje gemakzuchtig. Westfriezen kwam voor rust terug tot 3-2. Na rust begon Blokkers sterker. Met Jayden in de voorhoede werd vers aanvalsbloed ingezet en dat resulteerde in diverse kansen, maar geen doelpunten. Westfriezen kwam terug op gelijke hoogte met een balletje die net een gaatje tussen Jari en de paal vond.

Dat was precies het moment dat zaalervaring van coach Erwin nuttig kan zijn. Hij gebruikte het moment tussen doelpunt en aftrap om een wisseling toe te passen en betaalde zich direct uit. Uit eerstvolgende aanval scoorde Isa 4-3. Westfriezen bracht minuutje erna de stand weer terug op 4-4, waardoor het voor de supporters op een houtje bijten werd hoe deze wedstrijd zou gaan eindigen.

Ook Ryan moest zich even verbijten bij een charge van de tegenstander. Op eerste gezicht leek hij geblesseerd de wedstrijd te gaan verlaten. Het zou me echter niet verbazen als in het kraanwater van Schellinkhout restanten van pijnstillers zweven, want hij gaf direct aan dat hij door wilde gaan. En hij liet gelijk zien waarom dit een goed idee was. Met 2 tikjes indribbelen en schot vanaf de denkbeeldige middellijn verraste hij direct de keeper op wonderschone wijze: 5-4.

Dit leek een psychologische knak bij de bezoekers uit Zwaag te zijn. In het laatste kwart van de wedstrijd liep Blokkers in korte tijd uit naar 9-4 voorsprong. Dit ging allemaal zo snel dat de data analist aan de zijlijn niet helemaal in de juiste volgorde zijn vinkjes voor de doelpuntenmakers kon zetten. Bij het tellen van de doelpuntenmakers na afloop kunnen we niet anders concluderen dat Isa nog drie maal het net had gevonden en Tim ook 1 maal.

Westfriezen scoorde ook nog 9-5 en slotakkoord was voor Thijs om de eindstand op 10-5 te brengen.

Er werd direct na afloop alvast gefilosofeerd over mogelijke eindstanden, maar volgens het oude gezegde “1 overwinning maakt je nog geen kampioen” zal Blokkers zich volgende week tegen Zouaven JO10-2 opnieuw moeten bewijzen.