Koude oorlog leidt tot eerste verlies van 2020

1e klasse 102

1 februari 2020 9:00

Onbekend

De derde wedstrijd in deze poule was wederom een uitwedstrijd op het vroege uur. In de aanloop van de wedstrijd was het spannend hoeveel spelers acte de presence zouden geven. Uiteindelijk zou de teller bij zes stokken. Gelukkig was Jayden Kappelhof van JO10-2 bereid om de gelederen te versterken, of zoals zijn vader zei "als je in Jong Ajax voetbalt en je wordt gevraagd voor het grote Ajax, dan zeg je geen nee."

Na de eerdere winstpartijen was Blokkers erop gebrand om wederom de 3 punten binnen te halen. Bij de warming up kon echter al worden gezien dat het vandaag een lastige pot zou gaan worden. Dit bleek ook al vroeg in de wedstrijd. KGB sneed door de verdediging en liet Jari kansloos bij de eerste doelpoging.

De mouwen konden dus gelijk opgestroopt worden om deze tegenstander te verslaan vandaag. En dan heb je aan Tim een hele goede. Op de middenstip zette hij met een schouderduw zijn tegenstander opzij en met de bal aan de voet slalomde hij langs enkele andere verdedigers en schoot beheerst raak: 1-1. Blokkers kwam steeds beter in de wedstrijd en deze data analist aan Blokkers zijde kreeg het druk met vinken van de shots-on-goal.

Om te scoren is echter noodzakelijk dat je tussen de paal en onder de lat schiet, en dat ontbeerde Blokkers een beetje in deze fase. Daarnaast is soms beter om de bal te passen dan van afstand te knallen. Zo stoomde Ryan een keer goed op met de bal met nog maar 1 verdediger voor hem en 2 aanvallers naast hem. In plaats van samenspel werd gekozen voor een afstandsschot die rakelings naast ging. In tweede kwart had Ryan echter pech dat zijn harde vrije trap vanaf de zijkant binnenkant paal het veld weer in stuiterde.

Een aloude voetbalwet bepaalt dan dat het doelpunt aan de andere kant zal vallen. Eerder had Jari al goede reflex van een bal die terugkwam in het veld, maar deze keer had hij botte pech. Een schot van afstand belandde via de lat en achterhoofd van Jari in het doel. Blokkers gaf echter niet op, en scoorde vrij snel daarna via een corner van Tim en een KGB-been de gelijkmaker: 2-2. Vlak voor rust kreeg Blokkers en specifiek invaller Jayden loon naar werken. Hij wist zijn debuut in het eerste op te sieren met een goede treffer. Zo ging Blokkers de rust in met 2-3 voorsprong.

De clubnaam KGB is een afkorting voor Kolpings Glorie blijft. In de loop der jaren zijn diverse andere afkortingen van deze clubnaam bedacht, maar internationaal gezien zal eerder de link worden gelegd met Komitet gosoedarstvennoj bezopasnosti . En ogenschijnlijk lijken er nog tal van linkjes met deze geheime dienst uit het verleden te bestaan. Uit de Nederlandse vertaling van het handboek как я могу оказать давление на противников?  (vertaald als "hoe zet ik tegenstanders onder druk?") bleken de coaches van KGB een behoorlijk arsenaal uit de Koude Oorlog tevoorschijn getoverd te hebben voor de tweede helft.

Zo stonden er in de tweede helft 4 coaches langs de zijlijn voor de nodige mondelinge ondersteuning en aanmoediging/ontmoediging van de jonge spelbegeleider. Ondanks de directe begeleiding van een oudere heer van deze spelbegeleider kreeg de jonge jongen ook nog mondelinge assistentie van de jonge spelbegeleider van het andere veld, om in ieder geval onze coaches op hun plek te zetten. Zeer bijzonder. Ook werd achter het doel een zeer nadrukkelijk aanwezige opa geposteerd. Het was daarom achteraf gezien niet helemaal vreemd dat het soms onsportieve gedrag van de KGB spelers niet gecorrigeerd werd door iemand.

Zo kon het gebeuren dat in korte tijd 2 maal Tim onderuit werd gehaald en de spelbegeleider na aanmoediging van KGb-coaches liet doorspelen wat beide keren resulteerde in een doelpunt voor KGB. Dit onrecht in de ogen van Blokkers spelers was voor een aantal beetje te veel. Met tranen kan je echter geen wedstrijden doen kantelen. Sterker nog, dan wordt je je eigen tegenstander. En daar kon KGB in deze tweede helft goed van profiteren. Na 3-4 voorsprong wisten ze nog 3 maal het net te vinden, waardoor de eindstand 3-7 werd.

Zelfs na de wedstrijd ging de intimidatie nog even door: een KGB speler vond het nodig om Jari een trap na te geven door hem te bestempelen als een slechte keeper. Heel bijzonder dat zoveel coaches van KGB dit gedrag niet direct de kop indrukten.

Al met al was vooral de tweede helft frustrerend voor de jongens. Een volgende keer zullen de lieve jongens van Blokkers zichzelf beter moeten wapenen zowel qua gogme, strijd als samenspel. Voetbal speel je namelijk voornamelijk met je voeten en je verstand, en niet met je mond en met tranen. Volgende week kunnen ze dit opnieuw in praktijk brengen tegen de leeftijdsgenoten van West Frisia.