De Weijver 5
1718MS
HOOGWOUD
tel. 0226-352539

Vorig weekeinde was er geen animo om een verslag te schrijven. Tegen laagvlieger in de stand St George voltrok een debacle: 0-2 verlies. Daardoor ontstond er een opvallende parallel met een ander team uit Noord Holland: eerste wedstrijd van competitie winnen en daarna vooral verliespartijen scoren.

Het woord parallel komt van het oud Griekse woord par-allè-los wat letterlijk "naast elkaar" betekent. Verdedigingstechnisch is die term ook van toepassing op ons team. Aan de voorkant weten we genoeg te scoren en staan we op plek 2 van de competitie, maar aan de achterkant laten we net even te veel door. We staan volgens die stand op de laatste plek van deze klasse.

Met vier verliespartijen op rij kwam ook de echte laatste plek ook akelig in zicht. Het werd dus zaak om gewoon weer eens een driepunter te pakken. Plaats van handeling zou het grasveld van Grashoppers moeten worden. Met uiteindelijk 14 man werd afgereisd naar Hoogwoud.

Gelegenheidsaanvoerder Sasa pakte zijn toverstaf en verzon van een duidelijke opstelling en taakstelling. En die taken werden direct goed uitgevoerd. Blokkers was in de beginfase de sterkere partij, in ieder geval in de duels. En dat bracht mogelijkheden om aanvallende impulsen te ontwikkelen richting de aanvallers Jaap en Doppie.

Bij de warming up was al opgevallen dat de keeper van Grashoppers graag zijn luide stem wilt gebruiken. Doppie kreeg hem echter al snel erg stil. Met een geplaatst schot buiten de zestien krulde hij de bal in de bovenhoek: 0-1. En dezelfde keeper werd daarna nog een tandje stiller. Bij de eigen cornervlag wilde hij de bal voorwaarts spelen, maar dit mislukte. En weer was Doppie erbij om de bal met zijn linker in het lege doel van afstand te schieten.

Doppie noteerde uiteindelijk in deze helft een volbloed hattrick. De opmaat hiervoor creerde hij zelf door binnen de zestien te draaien en een tikkie van de verdediger te krijgen. De goed leidende man in zwart wees gedecideerd naar de stip. Een oude voetbalwijsheid vertelt eigenlijk dat je nooit zelf de penalty moet nemen. Maar een zuivere hattrick scoren, wil je iemand ook niet misgunnen. Doppie nam achter de bal plaats en scoorde beheerst Blokkers naar een 0-3 voorsprong en ruststand.

Zo'n vijftien minuten rust kan je op allerlei manieren besteden. Wijzelf gebruikten de tijd om Maarten zijn motivatiespeech te laten uitspreken. In zijn stuk vergat hij echter een essentieel stuk: de eerste minuten van een tweede helft moet je een tegenstander niet terug laten komen in de wedstrijd.

Met alle voetbalervaring in ons team zou je ook verwachten dat deze woorden ook niet nodig waren. We hadden dat echter mis. Blokkers trapte af voor de tweede helft en binnen 1 minuut lag de bal weer voor de voeten van Jaap om een aftrap te nemen. Daar tussenin gebeurde iets kolderieks. Een diepe bal op randje zestien leek een prooi voor keeper Pieter. De laatste keer dat hij echter voor het vak natuurkunde een inschatting moest maken hoe een object beinvloed kan worden door zwaartekracht en stuiterkracht, was al even geleden. Daarnaast was hij vooral vergeten dat hij bij hetzelfde vak iets over wrijving gehoord had. De combinatie nat veld, grootte van de keeper en timing bleek uiteindelijk geen gelukkige combinatie en gaf de spits van Grashoppers een doelpunt op een presenteerblaadje.

Grashoppers kreeg er direct zin in en daardoor ontvouwde zich een leuke tweede helft voor het toegestroomde publiek (vooral toegestroomd op basis van de waterstromen overigens). Uiteindelijk zou deze tweede helft in een parallele stand eindigen: 3-3. Gelukkig hadden we in de eerste helft al een aardige voorsprong opgebouwd.

Ondanks de gelijke spel in de tweede helft wist Blokkers in deze tweede helft maar liefst vijf keer te scoren. Zowel Ronald als Jasper gaven beslissende zetjes waardoor keeper Pieter verslagen werd. Aan de andere kant van het veld wist drie verschillende personen te scoren. Doppie scoorde natuurlijk weer, Michel scoorde een goede intikker en Jaap liet zien dat hij letterlijk een neus voor doelpunten heeft.

Zodoende eindigde Grashoppers - Blokkers editie 2023 - 2024 in een 3-6 overwinning voor de bezoekers. En daarmee volgen we de ingeslagen weg van dat andere Noordhollandse team. The only way is up!