Kuilpad 1 E
1509AS
ZAANDAM
tel. 075-6354646

Speelronde 4 van de derde fase bracht JO14-1 op het mooie sportcomplex van Hercules Zaandam. Bij de eerste stappen buiten zaterdagochtend leek het zonnetje nog vergezeld te gaan met een koud windje, maar op de tribune van Hercules met uitzicht op het hoofdveld bleken de omstandigheden perfect voor het aanschouwen van een potje voetbal. Een wedstrijd met drie personen vol in de aandacht.

Iyo
Aan Blokkers zijde stond er een nieuwe speler aan de aftrap. Toevalligerwijs beschikt de Blokkers sinds enkele maanden over een zogenaamde instroomcoordinatoren. Waar vroeger spelers en speelsters voor aanvang van een seizoen zich konden melden als nieuw lid, zien we als vereniging steeds meer dat gedurende een seizoen vele nieuwe aanmeldingen binnenstromen. Om zoveel mogelijk kinderen het plezier van voetbal te gunnen, dient er vervolgens een machinerie op stoom gebracht te worden om deze nieuwe aspirant leden in een voetbalteam te krijgen. Dit vergt een nauw samenspel tussen hoofdbegeleiders, trainers, ledenadministratie, ouders/verzorgers en het kind zelf. Om deze aanmeldingen goed te laten landen hebben Cynthia (moeder van Rens) en Marlies (moeder van Tim) zich op dit proces gestort.

En zo gebeurde het dat enkele weken geleden een jongen komend uit Zoetermeer zich meldde bij de club. Aangezien hoofdbegeleider Dennis al lopende het seizoen meerdere spelers heeft moeten plaatsen in de leeftijdscategorie JO13/JO14 was het ditmaal aan JO14-1 de beurt om een speler te absorberen binnen het team. En toevalligerwijs was er voor deze wedstrijd een afmelding, waardoor Iyo zijn debuut voor geelzwart kon maken in wedstrijdverband. En dat werd een debuut met hoofdletter D.

In de tweede minuut passte Hercules de bal naar voren en deze werd onderschept door Rens. Hij zag Iyo vrijlopen en passte direct naar voren. Handig ontdeed Iyo zich met de bal aan de voet van de verdediger en schoot beheerst de bal rechts van de keeper: 0-1. Niet lang daarna wist Iyo zelfs zijn tweede doelpunt te scoren na wederom een goede actie op de rand van de zestien.

Zijn opvallende debuut werd uiteindelijk nog fraaier met zijn derde doelpunt. Eigenhandig pakte hij de bal in de vijandelijke zestien af van de verdediger en passeerde voor de derde maal de keeper. Een zuivere hattrick dus en comfortabele 3-0 voorsprong voor Blokkers in deze lastige uitwedstrijd.

Speelster Hercules
Op voorhand werd de lastigheid van deze uitwedstrijd vooral ingeschat door de mondigheid van de spelers van het mannelijke geslacht bij de tegenstander. Uit ervaring van eerdere wedstrijden tegen Zaanse ploegen is gewoon bekend dat de geur van cacao een effect heeft op de beweeglijkheid van de stembanden van menig inwoner.

Een dag na Internationale vrouwendag bleek de honneurs van de brutaalste/bijdehandste voetballer op het veld niet afkomstig te zijn van de jongens maar van het enige meisje. Het gevoel van onrecht lag ogenschijnlijk zeer aan de oppervlakte, want in de eerste helft haalde ze na een onschuldige aktie van Lucas in een duel met haar direct uit. Pal voor de tribune verloor ze haar controle en met een rake trap na richting Lucas wilde ze haar punt maken. De scheidsrechter (waarover later meer) beoordeelde deze situatie op zijn eigen manier. Met stichtelijke woorden waarschuwde hij de speelster en zonder vrije trap zou de wedstrijd voort moeten gaan. Geen gele kaart, geen tijdstraf, geen vrije trap als resultaat. De coach van Hercules was gelukkig wat verstandiger en wisselde direct zijn speelster.

Na de wedstrijd kwamen coaches Erwin en Cris en spelers ook met nog meer verhalen over deze diva van Hercules. Tijdens de tweede helft zou ze zichzelf mondeling laten gelden richting eigen coach, onze coaches en spelers. De scheidsrechter liet het echter toe. En dat brengt ons bij de laatste hoofdrolspeler van deze epos.

Hercules begon gedurende de eerste helft zich meer te vertonen op de helft van Blokkers op zoek naar meer. Daarvoor moesten ze wel ondertussen een extra tegendoelpunt slikken. Tim scoorde uit een voorzet van Silvan de 0-4 binnen. Een grote kans daarna werd door Hercules nog gemist, maar de aktie daarne belandde wel in het doel: 1-4. Ondanks de ogenschijnlijk comfortabele voorsprong werd tijdens de rust besproken dat het nog geen gelopen race zou zijn. Het zou nog best een Griekse tragedie kunnen worden.

Deze voorspelling bleek in de tweede helft waarheid te worden. Nadat lang duurde voordat Hercules weer op het veld gingen de ploegen weer van start. Hercules had de rustperiode gebruikt om de messen te slijpen. De scheids had de rust gebruikt om zijn eigen stelling bij te punten. Vooraf had hij namelijk al verkondigd dat hij zijn eigen wedstrijd zou fluiten. En dus volledige verantwoordelijkheid nam voor zijn beslissingen. En vermoedelijk had de scheids bedacht dat er in de tweede helft een schepje bovenop gedaan moest worden, ook aan zijn kant. Als niet objectieve supporter van de Blokkers was er nogal wat aan te merken op zijn beslissingen die vooral in het voordeel van één team leken te gaan.

Hercules deed er alles aan om er weer een wedstrijd van te maken en ging op zoek naar hun tweede treffer. Deze werd uiteindelijk ook gescoord met dank aan de scheidsrechter. Op grote afstand kon hij namelijk op appèl van Hercules spelers beslissen dat de bal op de arm van Ryan was beland: penalty dus. Deze werd vervolgens onberispelijk gescoord: 2-4.

En aan de andere kant kon hij op dezelfde afstand beter dan de grensrechter beoordelen dat een speler van Blokkers buitenspel stond, waardoor Blokkers niet verder kon uitlopen. Gelukkig was Iyo de actie daarna reglementair doeltreffend met zijn vierde doelpunt van de dag 2-5. Een doelpunt met grote waarde zou later blijken.

De temperatuur in het veld liep bij sommige spelers echter nog steeds op. De langste van het veld vond het bijvoorbeeld nodig om na een actie met de kleinste tegenstander Tim een overduidelijke klap uit te delen. Ook deze aktie deed de scheidsrechter af met enkele stichtelijke woorden zonder consequenties voor de speler. Het commentaar van de Blokkers coaches hierop was wel aanleiding om te dreigen met straffen...

Dezelfde speler die eigenlijk even langs de kant had moeten zitten, scoorde vanuit een corner 3-5 en dat zorgde voor een moeilijk eind voor Blokkers. Zeker toen paar minuten daarna nog een kopbal achter Jari belandde: 4-5. Hercules probeerde op allerlei manier de gelijkmaker te scoren, maar tot verbazing en opluchting van het uitpubliek floot de scheidsrechter bij 35 minuten op de spreekwoordelijke klok de wedstrijd af.

En daarmee is JO14-1 met 12 punten uit 4 wedstrijden op de eerste plek in deze klasse terechtgekomen. Volgende week staat de lastige thuiswedstrijd tegen RKAV Volendam op het programma. Dat belooft weer een leuke pot te worden.